• FAIR PLAY dôležité nielen v športe, ale aj v živote
          • FAIR PLAY dôležité nielen v športe, ale aj v živote

          • Slovenský asociácia športu na školách (SAŠŠ) a Antidopingová agentúra SR (SADA) vyhlásili súťaž: „Prečo si myslíš, že je FAIR PLAY dôležité nielen v športe, ale aj v živote.“ Spoločne so svojim partnerom Klubom FAIR PLAY SOŠV (KFP) vybrali spomedzi odpovedí tie najzaujímavejšie. Odpovedí bolo veľa a boli naozaj veľmi pekné. Medzi ocenenými bola aj naša škola a zo žiakov získala vecné ceny žiačka 8. B Júlia Vančová. Gratulujeme!

        • Pokyny upravujúce podmienky ZŠ Trakovice a ŠKD na obdobie šk. r. 2020-2021 počas nepriaznivej epidemiologickej situácie
          • Pokyny upravujúce podmienky ZŠ Trakovice a ŠKD na obdobie šk. r. 2020-2021 počas nepriaznivej epidemiologickej situácie

          •  

            Pokyny, upravujúce podmienky základnej školy Trakovice a školského klubu detí na obdobie školského roku 2020/2021 vo veciach:

            - prevádzky a vnútorného režimu základnej školy a školského klubu detí na školský rok 2020/2021,

            - podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov.

            Vstup do školy:

            §  Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby (prílohe č. 1a, dá sa stiahnuť na webovej adrese: https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-11102020/).

            §  Pod cudzou osobu sa rozumie akákoľvek iná osoba okrem zamestnanca školy, a žiaka.

            §  Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín budeme využívať distančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.), prezenčný spôsob komunikácie je možný len so súhlasom riaditeľa školy za vyššie uvedených podmienok.

            §  Zamestnanci predkladajú po každom prerušení dochádzky do zamestnania v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie o tom, že zamestnanec neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (príloha č. 2, dá sa stiahnuť na webovej adrese: https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-11102020/)., poprípade PN vystavené príslušným lekárom.

             

            Ranný filter pri vstupe do základnej školy a vstupy pre žiakov sa vykonáva podľa doterajších pokynov a to:

            §  vchody pre jednotlivé triedy a ranné filtre (meranie teploty) sú:

            ·         vchod pri telocvični – 4.A, 8.A, 7.B, 5.B

            ·         vchod pri zborovni – 3.A, 5.A, 9.A, 8.B

            ·         služobný vchod – 1.A, 2.A, 7.A, 6.A, 6.B,

            Zákonný zástupca

            §  Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy resp. školského klubu detí (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            §  Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň minimálne dve rúška (náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

            §  Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy a školského klubu detí na školský rok 2020/2021.

            §  Predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (príloha č. 4 ,dá sa stiahnuť na webovej adrese: https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-11102020/).

            §  Pri prerušení viac ako 5 pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

            §  V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy.

            §  Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

            §  V prípade neprítomnosti dieťaťa/žiaka v škole a školskom zariadení z dôvodu:

             - podozrenia na ochorenie COVID-19 (označený ako „Úzky kontakt“ RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom)

             - ochorenia na COVID-19 (potvrdené ochorenie RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom)

            predložiť pri návrate dieťaťa/žiaka do školského zariadenia "Potvrdenie o chorobe" vydané len všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo u plnoletých žiakov všeobecným lekárom pre dospelých (u ktorých je dieťa/žiak v starostlivosti) a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.

            Výchovno – vzdelávací proces v rámci zelenej fázy.

            §  Prebieha v nezmenenej forme.

            §  Lyžiarske kurzy/výcviky sú zakázané.

            §  Organizácia hromadných podujatí (napr. rodičovské združenia, zasadnutia rady rodičov, rady školy, študentský parlament, senát a pod.) bude jedine dištančnou formou.

            §  Organizáciu ostatných hromadných podujatí (napr. hromadné branné cvičenia) neorganizujeme.

            §  Organizácia kultúrnych, umeleckých a tanečných aktivít mimo povinného výchovno vzdelávacieho procesu (napr. venčeky, besiedky a pod.) sa neumožňuje.

            §  Realizácia krúžkovej činnosti pre deti a žiakov ani plavecké kurzy sa neumožňuje. .

            §  Telesnú a športovú výchovu budeme organizovať v prípade priaznivých klimatických podmienok v exteriéri (školský dvor, okolie školy, park, ihrisko...) formou, ktorá nepredstavuje zvýšené epidemiologické riziko prenosu infekčného ochorenia COVID-19. Taktiež budeme v primeranej miere využívať aj teoretické formy vzdelávania v oblasti telesnej výchovy a športu (ako napríklad pravidlá športových hier, pravidlá fair-play a športového správania)

            §  Žiaci čakajúci na autobus po vyučovaní sa zhromaždia v priestore učební pod jedálňou, kde bude zabezpečený dozor a dodržiavajú delenie podľa tried.

             

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            Opatrenia majú smerovať ku implementácii odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva a sú založené na princípe ROR - Rúško, Odstup, Ruky.

            Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín. Odstup je opatrením smerujúcim k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzovanie skupinových aktivít napr. pri službách žiakom a zamestnancom. Ruky sú opatrenia eliminujúce prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice. Okrem osobnej hygieny sú ďalšími opatreniami aj čistenie kontaktných povrchov a minimalizácia bodov s frekventovaným dotykom.

             

            ·         Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, ak nie je určené inak z nariadenia ÚVZ SR. 

            ·         Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR.

            ·         Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec (napr. aj asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg, psychológ) nosí rúško vo všetkých priestoroch školy.

            ·         V miestnosti, v ktorej sa zdržuje trieda, bude zabezpečené časté a intenzívne priame vetranie.

            ·         Organizovať aktivity budeme tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa podmienok školy a klimatických podmienok.

            ·         Ak to možnosti školy umožnia, vyučovať budeme ucelené triedy v triedach a čo najmenej striedať pri výučbe miestnosti.

            ·         Prestávky medzi hodinami je v danej triede odporúčané tráviť pri priamom vetraní s cieľom eliminovať prechádzanie sa po chodbách, alebo ak to priestorové možnosti školy a klimatické podmienky dovolia alebo v exteriéri.

            ·         Budeme opakovane upozorňovať žiakov na dodržiavanie hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní.

            §  Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.

            §  Upratovací personál musí byť informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.

            §  Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.

            §  Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).

            §  Odporúčame zabezpečiť smetné koše tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu (napr. odstránenie vrchného uzáveru koša a pod.)

            §  Ak to bude možné zabezpečíme zonáciu priestorov jedálne podľa tried pri sedení za stolmi.

            §  Pokrmy či balíčky vydáva personál vrátane čistých príborov.

            §  Deti si jedlo a pitie samé nedokladajú a neberú si ani príbory.

             

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy a školského klubu detí.

            §  Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, bezodkladne si nasadí rúško a je nutné umiestniť ho do samostatnej izolačnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú.

            §  Ak sa u zamestnanca základnej školy alebo školského klubu detí objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.

            Pri podozrení na ochorenie v prípade žiaka

            §  Podozrivý žiak nenavštevuje školské zariadenie a do usmernenia príslušným RUVZ, alebo všeobecným lekárom žiaka (v prípade ak podozrenie na ochorenie vyslovil lekár), alebo oznámenia výsledkov jeho RT-PCR testu zákonným zástupcom, výučba prebieha štandardným spôsobom. Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

            o   negatívny, zákonný zástupca informuje školu, výučba pokračuje v štandardnom spôsobe. Podozrivého žiaka manažuje miestne príslušný RÚVZ, alebo všeobecný lekár pre deti a dorast.

            o   pozitívny, zákonný zástupca informuje školu. Podozrivého žiaka ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. Škola prechádza sa do oranžovej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.

            §  V prípade že podozrivý nie je podrobený RT-PCR testu, podozrivého manažuje miestne príslušný RÚVZ, alebo všeobecný lekár pre deti a dorast. Škola sa ďalej riadi usmerneniami miestne príslušného RÚVZ.

            Pri podozrení na ochorenie v prípade zamestnanca

            §  Podozrivý pracovník nenavštevuje školské zariadenie a do usmernenia príslušným RUVZ, alebo všeobecným lekárom pracovníka (v prípade ak podozrenie na ochorenie vyslovil lekár), alebo výsledkov jeho RT-PCR výučba prebieha štandardným spôsobom resp. upraveným spôsobom (v prípade, že v škola z dôvodu chýbajúceho zamestnanca nemôže zabezpečiť štandardný spôsob výučby, upraví si ho podľa svojich možností). Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

            o   negatívny, informuje zamestnávateľa, výučba pokračuje v štandardnom spôsobe. Podozrivého manažuje príslušný všeobecný lekár, alebo RÚVZ, ktorí rozhodnú o návrate zamestnanca do pracovného procesu.

            o   pozitívny, informuje zamestnávateľa, situáciu ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár a prechádza sa do oranžovej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.

            Pri podozrení na ochorenie v prípade zákonného zástupcu alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom alebo zamestnancom školy...

            (Úzke kontakty sú pre účely tohto dokumentu, v súlade s opatrením UVZ SR definované ako osoby, ktoré:

            -mali osobný kontakt s podozrivým prípadom COVID-19 do dvoch metrov dlhšie ako 15 minút,

            -mali fyzický kontakt s podozrivým prípadom COVID-19,

            - boli v uzavretom prostredí (triede, zasadacej miestnosti) s podozrivým prípadom COVID-19 dlhšie ako 15 minút

            - mali nechránený priamy kontakt s infekčnými výlučkami podozrivého prípadu COVID-19 (napr. pri kašľaní),

            - sedeli vedľa podozrivého prípadu COVID-19, a to až do vzdialenosti do dvoch miest od podozrivého)

            ...výučba prebieha štandardným spôsobom (s výnimkou podozrenia ochorenia viacerým pedagogickým zamestnancom s nariadenou karanténou) a škola v prípade potreby poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

            Oranžová fáza

            §  Oranžová fáza nastáva v prípade potvrdenia ochorenia COVID-19 u žiaka alebo zamestnanca, či v prípade nariadenia ÚVZ SR. Nad rámec platných opatrení zelenej fázy je jej cieľom pripraviť školu a žiakov na prípadnú červenú fázu.

            Nad rámec opatrení zelenej fázy platia nasledovné:

            §  V prípade potvrdeného žiaka:

            o   Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u jedného žiaka, odporúčame prerušiť vyučovanie v triede daného žiaka a vylúčiť z vyučovacieho procesu jeho úzke kontakty. Žiak ďalej postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, prípadne RÚVZ, škola postupuje podľa usmernenia v tomto materiály, prípadne podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            o   Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby domácej izolácie príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo miestne príslušné RÚVZ.

            o   Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho žiaka, škola postupuje podľa červenej fázy tohto dokumentu.

            §  V prípade potvrdeného pedagogického alebo odborného zamestnanca

            o   Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca.

            o   Zamestnanec postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, prípadne RÚVZ, škola postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            §  Ak sa u nejakého z priamych kontaktov zamestnancov objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo RÚVZ. Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho zamestnanca, škola postupuje podľa červenej fázy tohto dokumentu.

             

            §  V prípade potvrdeného nepedagogického pracovníka

            o   Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Zamestnanec postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            o   Ak sa u nejakého z priamych kontaktov zamestnancov objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo RÚVZ. Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho zamestnanca, škola postupuje podľa červenej fázy tohto dokumentu.

             

            §  V prípade potvrdeného zákonného zástupcu alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom alebo pracovníkom, žiak alebo pracovník sa stáva úzkym kontaktom a postupuje sa podľa opatrení zelenej fázy tohto dokumentu.

             

            Organizácia výchovno – vzdelávacieho procesu

            §  U žiakov s prerušeným výchovno-vzdelávacím procesom škola zváži dištančnú formu vzdelávania.

            §  Až do prechodu do červenej fázy prebieha okrem vyššie uvedených tried organizácia výchovno - vzdelávacieho procesu štandardným spôsobom resp. spôsobom, aký umožňuje personálne zabezpečenie školy.

            Pracovno-právne vzťahy

            §  Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej

            zmluvy a pracovnej náplne.

            §  Pri potvrdení na ochorenie Covid-19 v prípade dieťaťa, zamestnanec, ktorý bol v úzkom kontakte s konkrétnym žiakom (vyučoval v príslušnej triede, vykonával výchovnú činnosť v príslušnom oddelení ŠKD, poskytoval špeciálno-pedagogickú starostlivosť, výchovné poradenstvo, psychologické poradenstvo a pod.), odchádza do domácej izolácie a zamestnávateľ ospravedlní jeho neprítomnosť na pracovisku. Tento zamestnanec môže vykonávať práce z domu až do doby, kým nebude pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania zamestnanci postupujú podľa pokynov orgánu verejného zdravotníctva.

            §  Ak zamestnanec bude pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, je povinný postupovať podľa pokynov orgánu verejného zdravotníctva, t. j. prestane vykonávať prácu z domu z dôvodu, že ochorel, a ide o dočasnú pracovnú neschopnosť, pri ktorej mu vznikne nárok na nemocenské od Sociálnej poisťovne; ak zamestnancovi obvodný lekár vystavil tzv. PN–ku, zamestnanec práce nevykonáva a zamestnávateľ mu počas pracovnej neschopnosti nemôže prideľovať prácu z domu.

            §  Zamestnanci, ktorí neboli v kontaktne s osobou pozitívne testovaných, ani nemajú nariadenú karanténu, nie sú chorí avšak nemôžu vykonávať práce na pracovisku z dôvodu , že škola je zatvorená, resp. je prerušené vyučovanie v škole, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa. V tomto prípade zamestnanci môžu vykonávať prácu z domu, tzv. „home office“ formou dištančného vzdelávania. Ak nie je možné vykonávať práce z domu podľa § 250b ods. 2 Zákonníka práce, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnancovi prináleží podľa § 250b ods. 6 Zákonníka práce 80% funkčného platu.

            §  Ak dôvody na výkon práce z domácnosti (ako výnimka) pominuli – zmena v epidemiologickej situácii, zamestnanec je povinný vykonávať práce z dohodnutého miesta výkonu práce.

            §  Ak zamestnanec zo subjektívnych dôvodov z obavy nákazy na ochorenie Covid-19 odmieta vykonávať prácu osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže:

            o   zamestnávateľ sa môže dohodnúť so zamestnancom na čerpaní dovolenky ( § 111 ods. 1 Zákonníka práce) alebo

            o   zamestnávateľ sa môže dohodnúť so zamestnancom na čerpaní pracovného voľna bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce alebo

            o   zamestnanec môže doniesť lekársky posudok, že dočasne nemôže vykonávať prácu

            (musela by sa ale preukázať dočasná nespôsobilosť na vykonávanie práce – PN).

             

            Červená fáza

            §  Červená fáza nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch medzi žiakmi, alebo pracovníkmi, jedná sa o epidemický výskyt (priama súvislosť pozitivity s pozitívnymi žiakmi a pracovníkmi) a po nariadení ÚVZ SR.

            §  Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy platia nasledovné:

            V prípade potvrdeného ochorenia u žiakov jednej triedy:

            §  Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u dvoch a viacej žiakov jednej triedy, odporúčame prerušiť vyučovanie v tejto triede a vylúčiť z vyučovacieho procesu ich úzke kontakty. Žiaci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            §  Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby zatvorenia triedy príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie, prerušuje sa štandardný výchovno - vzdelávací proces v každej triede a ďalej sa postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ.

            V prípade potvrdeného ochorenia u žiakov z rozličných tried:

            §  Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u jednotlivých žiakov, odporúčame prerušiť vyučovanie v triedach týchto žiakov a vylúčiť z vyučovacieho procesu ich úzke kontakty. Žiaci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            §  Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby zatvorenia tried príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie prerušuje sa štandardný výchovno - vzdelávací proces v celej škole a ďalej sa postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ.

             

            V prípade potvrdeného ochorenia u pedagogických alebo odborných zamestnancov:

            §  Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Ak pozitívni pedagogickí alebo odborní zamestnanci sú v kontakte vždy len so žiakmi jednej triedy, prerušuje sa vyučovanie len u žiakov danej triedy. Zamestnanci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

             

            V prípade ak pozitívni pedagogickí alebo odborní zamestnanci prichádzajú do kontaktu so žiakmi viacerých tried, prerušuje sa vyučovanie vo všetkých triedach ich kontaktu, po prípade sa preruší výchovno-vzdelávací proces v celej škole a zamestnanci ďalej postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            V prípade potvrdených nepedagogických pracovníkov:

            §  Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Zamestnanci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            §  Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby vylúčenia príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie, postupuje sa rovnakým spôsobom.

            Organizácia výchovno – vzdelávacieho procesu

            Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy riaditeľ zváži po dohode s miestne príslušným RÚVZ:

            §  Dištančnú formu vzdelávania pre žiakov vylúčených zo štandardného výchovno-vzdelávacieho procesu.

            Okrem žiakov tried s nariadenou karanténou:

            o   Žiakov prvého až piateho ročníka rozdelí riaditeľ základnej školy na triedy, v ktorých ich bude najviac 15. V prípade, ak nie je v možnostiach školy kapacitne zabezpečiť takúto veľkosť tried, tak platí nasledovné:

            §  Prezenčné vyučovanie prebieha u žiakov prvého až piateho ročníka.

            §  Vyučovanie žiakov druhého stupňa prebieha dištančne.

             

            Pre prezenčné vyučovanie nad rámec predchádzajúcej fázy platí, že vytvorená trieda sa nebude meniť, aj keď počet žiakov klesne, nebude dochádzať k migrácii žiakov medzi jednotlivými triedami.

            Metódy a obsah vzdelávacích a záujmových činností je nevyhnutné prispôsobiť zloženiu konkrétnej triedy, vzhľadom na vek žiakov a úroveň ich vedomostí, znalostí a zručností.

            U žiakov druhého stupňa, u ktorých nie je možné z dôvodov hodných zreteľa dištančné vzdelávanie, musí riaditeľ školy povoliť prezenčné vzdelávanie za rovnakých podmienok ako u žiakov prvého stupňa. Pod dôvodom hodným zreteľa sa rozumejú všetky prípady, kedy žiak nie je schopný či už vzhľadom na sociálne prostredie, technické možnosti, zdravotné znevýhodnenie a pod. vzdelávať sa doma.

            Ak na realizáciu prezenčného vzdelávania škola nemá dostatočné personálne kapacity, je možné využiť náhradné personálne zabezpečenie a prijať zamestnanca na dohodou o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti. Finančné zdroje na takéhoto zamestnanca môžu byť poskytnuté Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR prostredníctvom tzv. dohodovacieho konania.

             

            Ak napriek tomu priestorové a personálne možnosti školy nedovoľujú prezenčný spôsob výučby týmto spôsobom všetkým dotknutým žiakom druhého stupňa, škola zabezpečí striedanie učebných skupín v rámci dní v týždni tak, aby každá skupina mala prezenčnú výučbu minimálne raz týždenne v rozsahu 3 hodiny. Tento spôsob výučby týmto žiakom môže riaditeľ povoliť za rovnakých podmienok aj v prípade, že všetci žiaci školy (aj prvý aj druhý stupeň) sú vzdelávaní dištančnou formou.

             

            Pre školu bude nevyhnutné zmeniť organizáciu vyučovania (úprava rozvrhu, úprava vnútorného časového členenia vyučovacieho dňa) a brať do úvahy fakt, že časť žiakov sa vzdelávania v základnej škole nezúčastní. Z tohto dôvodu základné školy majú možnosť autonómne koncipovať štruktúru vyučovacieho dňa a takisto majú možnosť autonómne upraviť obsah a formu vzdelávania.

            Odporúčame, aby pre žiakov, ktorí sa nezúčastňujú vyučovacieho procesu, škola zabezpečila vzdelávanie tak, ako je to pri ich neprítomnosti v štandardnom režime napr. pri chorobe, resp. podľa svojich možností.

             

            Spracoval: PaedDr. Harsányi