• Deti sa zatiaľ do školy nevrátia
          • Deti sa zatiaľ do školy nevrátia

          • Vážení rodičia a kolegovia, venujte pozornosť tomuto oznamu: Dištančné vzdelávanie pokračuje aj budúci týždeň. Deti a žiaci sa od pondelka 18. 1. 2021 do škôl zatiaľ nevrátia. Vyplýva to z pretrvávajúcej epidemiologickej situácie. Pokračovať preto budú v dištančnom vzdelávaní v režime, ako doteraz. Návšteva materských škôl a školských klubov detí tak bude umožnená deťom rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre, alebo pre žiakov, ktorých zákonní zástupcovia nemôžu z povahy zamestnania pracovať formou homeoffice. PaedDr. Harsányi

        • Návrat do škôl 2021
          • Návrat do škôl 2021

          • Návrat do škôl 2021! Vážení rodičia, máme povinnosť zistiť,  do 18. 12. 2020 záujem o testovanie zo strany zákonných zástupcov žiakov a zamestnancov. O počtoch musíme informovať zriaďovateľa školy a Radu školy, kvôli  zabezpečeniu odberového miesta a dostatočného počtu testov. Záujem zisťujeme pomocou dotazníka na edupage. Stále ešte sa nevyjadrili všetci rodičia. Zo 193 opýtaných zareagovalo 138 rodičov. (97 je ochotných prísť na testovanie a 42 nie). Týka sa to žiakov 2. stupňa.

        • Prerušujeme vyučovanie v 2. a 4. ročníku ZŠ
          • Prerušujeme vyučovanie v 2. a 4. ročníku ZŠ

          • Vážení rodičia, dňa 18.12.2020 prerušujem vyučovanie v 2. a 4. ročníku základnej školy z dôvodu ochorenia COVID 19 u žiakov v týchto triedach. Na základe odporučenia RÚVZ. Vyučovanie bude prebiehať dištančnou formou cez edupage. V prípade záujmu o obedy, je možné ich vyzdvihnúť pri vchode pre personál do kuchyne v čase od 10:30 do 11:30 hod. V 1. a 3. ročníku prebieha výučba štandardným spôsobom. Ďakujeme za pochopenie. PaedDr. Harsányi 

        • Zmena prázdnin
          • Zmena prázdnin

          • Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia vo všetkých základných školách a stredných školách v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021. V materských školách sa v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021 prerušuje prevádzka, ak tak rozhodne zriaďovateľ podľa jeho možností a podmienok. Polročné prázdniny v termíne 1. februára 2021 sa neuskutočnia. Školské vyučovanie v druhom polroku školského roka sa začína 1. februára 2021 (pondelok).

        • Multifunkčné ihrisko
          • Multifunkčné ihrisko

          • Prosíme návštevníkov vonkajšieho multifunkčného ihriska, aby veľké bránky vracali a ukotvovali na ich pôvodné miesto. Voľne stojace bránky predstavujú veľké nebezpečenstvo pre našich žiakov, ktorí využívajú tieto priestory. Ďakujeme!

        • FAIR PLAY dôležité nielen v športe, ale aj v živote
          • FAIR PLAY dôležité nielen v športe, ale aj v živote

          • Slovenský asociácia športu na školách (SAŠŠ) a Antidopingová agentúra SR (SADA) vyhlásili súťaž: „Prečo si myslíš, že je FAIR PLAY dôležité nielen v športe, ale aj v živote.“ Spoločne so svojim partnerom Klubom FAIR PLAY SOŠV (KFP) vybrali spomedzi odpovedí tie najzaujímavejšie. Odpovedí bolo veľa a boli naozaj veľmi pekné. Medzi ocenenými bola aj naša škola a zo žiakov získala vecné ceny žiačka 8. B Júlia Vančová. Gratulujeme!

        • Pokyny upravujúce podmienky ZŠ Trakovice a ŠKD na obdobie šk. r. 2020-2021 počas nepriaznivej epidemiologickej situácie
          • Pokyny upravujúce podmienky ZŠ Trakovice a ŠKD na obdobie šk. r. 2020-2021 počas nepriaznivej epidemiologickej situácie

          •  

            Pokyny, upravujúce podmienky základnej školy Trakovice a školského klubu detí na obdobie školského roku 2020/2021 vo veciach:

            - prevádzky a vnútorného režimu základnej školy a školského klubu detí na školský rok 2020/2021,

            - podmienok na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov.

            Vstup do školy:

            §  Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby (prílohe č. 1a, dá sa stiahnuť na webovej adrese: https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-11102020/).

            §  Pod cudzou osobu sa rozumie akákoľvek iná osoba okrem zamestnanca školy, a žiaka.

            §  Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín budeme využívať distančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.), prezenčný spôsob komunikácie je možný len so súhlasom riaditeľa školy za vyššie uvedených podmienok.

            §  Zamestnanci predkladajú po každom prerušení dochádzky do zamestnania v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie o tom, že zamestnanec neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (príloha č. 2, dá sa stiahnuť na webovej adrese: https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-11102020/)., poprípade PN vystavené príslušným lekárom.

             

            Ranný filter pri vstupe do základnej školy a vstupy pre žiakov sa vykonáva podľa doterajších pokynov a to:

            §  vchody pre jednotlivé triedy a ranné filtre (meranie teploty) sú:

            ·         vchod pri telocvični – 4.A, 8.A, 7.B, 5.B

            ·         vchod pri zborovni – 3.A, 5.A, 9.A, 8.B

            ·         služobný vchod – 1.A, 2.A, 7.A, 6.A, 6.B,

            Zákonný zástupca

            §  Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy resp. školského klubu detí (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            §  Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň minimálne dve rúška (náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

            §  Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy a školského klubu detí na školský rok 2020/2021.

            §  Predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (príloha č. 4 ,dá sa stiahnuť na webovej adrese: https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-11102020/).

            §  Pri prerušení viac ako 5 pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

            §  V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy.

            §  Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

            §  V prípade neprítomnosti dieťaťa/žiaka v škole a školskom zariadení z dôvodu:

             - podozrenia na ochorenie COVID-19 (označený ako „Úzky kontakt“ RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom)

             - ochorenia na COVID-19 (potvrdené ochorenie RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom)

            predložiť pri návrate dieťaťa/žiaka do školského zariadenia "Potvrdenie o chorobe" vydané len všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo u plnoletých žiakov všeobecným lekárom pre dospelých (u ktorých je dieťa/žiak v starostlivosti) a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.

            Výchovno – vzdelávací proces v rámci zelenej fázy.

            §  Prebieha v nezmenenej forme.

            §  Lyžiarske kurzy/výcviky sú zakázané.

            §  Organizácia hromadných podujatí (napr. rodičovské združenia, zasadnutia rady rodičov, rady školy, študentský parlament, senát a pod.) bude jedine dištančnou formou.

            §  Organizáciu ostatných hromadných podujatí (napr. hromadné branné cvičenia) neorganizujeme.

            §  Organizácia kultúrnych, umeleckých a tanečných aktivít mimo povinného výchovno vzdelávacieho procesu (napr. venčeky, besiedky a pod.) sa neumožňuje.

            §  Realizácia krúžkovej činnosti pre deti a žiakov ani plavecké kurzy sa neumožňuje. .

            §  Telesnú a športovú výchovu budeme organizovať v prípade priaznivých klimatických podmienok v exteriéri (školský dvor, okolie školy, park, ihrisko...) formou, ktorá nepredstavuje zvýšené epidemiologické riziko prenosu infekčného ochorenia COVID-19. Taktiež budeme v primeranej miere využívať aj teoretické formy vzdelávania v oblasti telesnej výchovy a športu (ako napríklad pravidlá športových hier, pravidlá fair-play a športového správania)

            §  Žiaci čakajúci na autobus po vyučovaní sa zhromaždia v priestore učební pod jedálňou, kde bude zabezpečený dozor a dodržiavajú delenie podľa tried.

             

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            Opatrenia majú smerovať ku implementácii odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva a sú založené na princípe ROR - Rúško, Odstup, Ruky.

            Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín. Odstup je opatrením smerujúcim k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzovanie skupinových aktivít napr. pri službách žiakom a zamestnancom. Ruky sú opatrenia eliminujúce prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice. Okrem osobnej hygieny sú ďalšími opatreniami aj čistenie kontaktných povrchov a minimalizácia bodov s frekventovaným dotykom.

             

            ·         Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, ak nie je určené inak z nariadenia ÚVZ SR. 

            ·         Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR.

            ·         Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec (napr. aj asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg, psychológ) nosí rúško vo všetkých priestoroch školy.

            ·         V miestnosti, v ktorej sa zdržuje trieda, bude zabezpečené časté a intenzívne priame vetranie.

            ·         Organizovať aktivity budeme tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa podmienok školy a klimatických podmienok.

            ·         Ak to možnosti školy umožnia, vyučovať budeme ucelené triedy v triedach a čo najmenej striedať pri výučbe miestnosti.

            ·         Prestávky medzi hodinami je v danej triede odporúčané tráviť pri priamom vetraní s cieľom eliminovať prechádzanie sa po chodbách, alebo ak to priestorové možnosti školy a klimatické podmienky dovolia alebo v exteriéri.

            ·         Budeme opakovane upozorňovať žiakov na dodržiavanie hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní.

            §  Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.

            §  Upratovací personál musí byť informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.

            §  Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.

            §  Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).

            §  Odporúčame zabezpečiť smetné koše tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu (napr. odstránenie vrchného uzáveru koša a pod.)

            §  Ak to bude možné zabezpečíme zonáciu priestorov jedálne podľa tried pri sedení za stolmi.

            §  Pokrmy či balíčky vydáva personál vrátane čistých príborov.

            §  Deti si jedlo a pitie samé nedokladajú a neberú si ani príbory.

             

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy a školského klubu detí.

            §  Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, bezodkladne si nasadí rúško a je nutné umiestniť ho do samostatnej izolačnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú.

            §  Ak sa u zamestnanca základnej školy alebo školského klubu detí objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.

            Pri podozrení na ochorenie v prípade žiaka

            §  Podozrivý žiak nenavštevuje školské zariadenie a do usmernenia príslušným RUVZ, alebo všeobecným lekárom žiaka (v prípade ak podozrenie na ochorenie vyslovil lekár), alebo oznámenia výsledkov jeho RT-PCR testu zákonným zástupcom, výučba prebieha štandardným spôsobom. Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

            o   negatívny, zákonný zástupca informuje školu, výučba pokračuje v štandardnom spôsobe. Podozrivého žiaka manažuje miestne príslušný RÚVZ, alebo všeobecný lekár pre deti a dorast.

            o   pozitívny, zákonný zástupca informuje školu. Podozrivého žiaka ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. Škola prechádza sa do oranžovej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.

            §  V prípade že podozrivý nie je podrobený RT-PCR testu, podozrivého manažuje miestne príslušný RÚVZ, alebo všeobecný lekár pre deti a dorast. Škola sa ďalej riadi usmerneniami miestne príslušného RÚVZ.

            Pri podozrení na ochorenie v prípade zamestnanca

            §  Podozrivý pracovník nenavštevuje školské zariadenie a do usmernenia príslušným RUVZ, alebo všeobecným lekárom pracovníka (v prípade ak podozrenie na ochorenie vyslovil lekár), alebo výsledkov jeho RT-PCR výučba prebieha štandardným spôsobom resp. upraveným spôsobom (v prípade, že v škola z dôvodu chýbajúceho zamestnanca nemôže zabezpečiť štandardný spôsob výučby, upraví si ho podľa svojich možností). Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

            o   negatívny, informuje zamestnávateľa, výučba pokračuje v štandardnom spôsobe. Podozrivého manažuje príslušný všeobecný lekár, alebo RÚVZ, ktorí rozhodnú o návrate zamestnanca do pracovného procesu.

            o   pozitívny, informuje zamestnávateľa, situáciu ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár a prechádza sa do oranžovej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.

            Pri podozrení na ochorenie v prípade zákonného zástupcu alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom alebo zamestnancom školy...

            (Úzke kontakty sú pre účely tohto dokumentu, v súlade s opatrením UVZ SR definované ako osoby, ktoré:

            -mali osobný kontakt s podozrivým prípadom COVID-19 do dvoch metrov dlhšie ako 15 minút,

            -mali fyzický kontakt s podozrivým prípadom COVID-19,

            - boli v uzavretom prostredí (triede, zasadacej miestnosti) s podozrivým prípadom COVID-19 dlhšie ako 15 minút

            - mali nechránený priamy kontakt s infekčnými výlučkami podozrivého prípadu COVID-19 (napr. pri kašľaní),

            - sedeli vedľa podozrivého prípadu COVID-19, a to až do vzdialenosti do dvoch miest od podozrivého)

            ...výučba prebieha štandardným spôsobom (s výnimkou podozrenia ochorenia viacerým pedagogickým zamestnancom s nariadenou karanténou) a škola v prípade potreby poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

            Oranžová fáza

            §  Oranžová fáza nastáva v prípade potvrdenia ochorenia COVID-19 u žiaka alebo zamestnanca, či v prípade nariadenia ÚVZ SR. Nad rámec platných opatrení zelenej fázy je jej cieľom pripraviť školu a žiakov na prípadnú červenú fázu.

            Nad rámec opatrení zelenej fázy platia nasledovné:

            §  V prípade potvrdeného žiaka:

            o   Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u jedného žiaka, odporúčame prerušiť vyučovanie v triede daného žiaka a vylúčiť z vyučovacieho procesu jeho úzke kontakty. Žiak ďalej postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, prípadne RÚVZ, škola postupuje podľa usmernenia v tomto materiály, prípadne podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            o   Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby domácej izolácie príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo miestne príslušné RÚVZ.

            o   Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho žiaka, škola postupuje podľa červenej fázy tohto dokumentu.

            §  V prípade potvrdeného pedagogického alebo odborného zamestnanca

            o   Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca.

            o   Zamestnanec postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, prípadne RÚVZ, škola postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            §  Ak sa u nejakého z priamych kontaktov zamestnancov objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo RÚVZ. Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho zamestnanca, škola postupuje podľa červenej fázy tohto dokumentu.

             

            §  V prípade potvrdeného nepedagogického pracovníka

            o   Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Zamestnanec postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            o   Ak sa u nejakého z priamych kontaktov zamestnancov objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo RÚVZ. Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho zamestnanca, škola postupuje podľa červenej fázy tohto dokumentu.

             

            §  V prípade potvrdeného zákonného zástupcu alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom alebo pracovníkom, žiak alebo pracovník sa stáva úzkym kontaktom a postupuje sa podľa opatrení zelenej fázy tohto dokumentu.

             

            Organizácia výchovno – vzdelávacieho procesu

            §  U žiakov s prerušeným výchovno-vzdelávacím procesom škola zváži dištančnú formu vzdelávania.

            §  Až do prechodu do červenej fázy prebieha okrem vyššie uvedených tried organizácia výchovno - vzdelávacieho procesu štandardným spôsobom resp. spôsobom, aký umožňuje personálne zabezpečenie školy.

            Pracovno-právne vzťahy

            §  Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej

            zmluvy a pracovnej náplne.

            §  Pri potvrdení na ochorenie Covid-19 v prípade dieťaťa, zamestnanec, ktorý bol v úzkom kontakte s konkrétnym žiakom (vyučoval v príslušnej triede, vykonával výchovnú činnosť v príslušnom oddelení ŠKD, poskytoval špeciálno-pedagogickú starostlivosť, výchovné poradenstvo, psychologické poradenstvo a pod.), odchádza do domácej izolácie a zamestnávateľ ospravedlní jeho neprítomnosť na pracovisku. Tento zamestnanec môže vykonávať práce z domu až do doby, kým nebude pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania zamestnanci postupujú podľa pokynov orgánu verejného zdravotníctva.

            §  Ak zamestnanec bude pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, je povinný postupovať podľa pokynov orgánu verejného zdravotníctva, t. j. prestane vykonávať prácu z domu z dôvodu, že ochorel, a ide o dočasnú pracovnú neschopnosť, pri ktorej mu vznikne nárok na nemocenské od Sociálnej poisťovne; ak zamestnancovi obvodný lekár vystavil tzv. PN–ku, zamestnanec práce nevykonáva a zamestnávateľ mu počas pracovnej neschopnosti nemôže prideľovať prácu z domu.

            §  Zamestnanci, ktorí neboli v kontaktne s osobou pozitívne testovaných, ani nemajú nariadenú karanténu, nie sú chorí avšak nemôžu vykonávať práce na pracovisku z dôvodu , že škola je zatvorená, resp. je prerušené vyučovanie v škole, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa. V tomto prípade zamestnanci môžu vykonávať prácu z domu, tzv. „home office“ formou dištančného vzdelávania. Ak nie je možné vykonávať práce z domu podľa § 250b ods. 2 Zákonníka práce, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnancovi prináleží podľa § 250b ods. 6 Zákonníka práce 80% funkčného platu.

            §  Ak dôvody na výkon práce z domácnosti (ako výnimka) pominuli – zmena v epidemiologickej situácii, zamestnanec je povinný vykonávať práce z dohodnutého miesta výkonu práce.

            §  Ak zamestnanec zo subjektívnych dôvodov z obavy nákazy na ochorenie Covid-19 odmieta vykonávať prácu osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže:

            o   zamestnávateľ sa môže dohodnúť so zamestnancom na čerpaní dovolenky ( § 111 ods. 1 Zákonníka práce) alebo

            o   zamestnávateľ sa môže dohodnúť so zamestnancom na čerpaní pracovného voľna bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce alebo

            o   zamestnanec môže doniesť lekársky posudok, že dočasne nemôže vykonávať prácu

            (musela by sa ale preukázať dočasná nespôsobilosť na vykonávanie práce – PN).

             

            Červená fáza

            §  Červená fáza nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch medzi žiakmi, alebo pracovníkmi, jedná sa o epidemický výskyt (priama súvislosť pozitivity s pozitívnymi žiakmi a pracovníkmi) a po nariadení ÚVZ SR.

            §  Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy platia nasledovné:

            V prípade potvrdeného ochorenia u žiakov jednej triedy:

            §  Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u dvoch a viacej žiakov jednej triedy, odporúčame prerušiť vyučovanie v tejto triede a vylúčiť z vyučovacieho procesu ich úzke kontakty. Žiaci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            §  Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby zatvorenia triedy príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie, prerušuje sa štandardný výchovno - vzdelávací proces v každej triede a ďalej sa postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ.

            V prípade potvrdeného ochorenia u žiakov z rozličných tried:

            §  Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u jednotlivých žiakov, odporúčame prerušiť vyučovanie v triedach týchto žiakov a vylúčiť z vyučovacieho procesu ich úzke kontakty. Žiaci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            §  Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby zatvorenia tried príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie prerušuje sa štandardný výchovno - vzdelávací proces v celej škole a ďalej sa postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ.

             

            V prípade potvrdeného ochorenia u pedagogických alebo odborných zamestnancov:

            §  Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Ak pozitívni pedagogickí alebo odborní zamestnanci sú v kontakte vždy len so žiakmi jednej triedy, prerušuje sa vyučovanie len u žiakov danej triedy. Zamestnanci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

             

            V prípade ak pozitívni pedagogickí alebo odborní zamestnanci prichádzajú do kontaktu so žiakmi viacerých tried, prerušuje sa vyučovanie vo všetkých triedach ich kontaktu, po prípade sa preruší výchovno-vzdelávací proces v celej škole a zamestnanci ďalej postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            V prípade potvrdených nepedagogických pracovníkov:

            §  Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Zamestnanci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            §  Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby vylúčenia príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie, postupuje sa rovnakým spôsobom.

            Organizácia výchovno – vzdelávacieho procesu

            Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy riaditeľ zváži po dohode s miestne príslušným RÚVZ:

            §  Dištančnú formu vzdelávania pre žiakov vylúčených zo štandardného výchovno-vzdelávacieho procesu.

            Okrem žiakov tried s nariadenou karanténou:

            o   Žiakov prvého až piateho ročníka rozdelí riaditeľ základnej školy na triedy, v ktorých ich bude najviac 15. V prípade, ak nie je v možnostiach školy kapacitne zabezpečiť takúto veľkosť tried, tak platí nasledovné:

            §  Prezenčné vyučovanie prebieha u žiakov prvého až piateho ročníka.

            §  Vyučovanie žiakov druhého stupňa prebieha dištančne.

             

            Pre prezenčné vyučovanie nad rámec predchádzajúcej fázy platí, že vytvorená trieda sa nebude meniť, aj keď počet žiakov klesne, nebude dochádzať k migrácii žiakov medzi jednotlivými triedami.

            Metódy a obsah vzdelávacích a záujmových činností je nevyhnutné prispôsobiť zloženiu konkrétnej triedy, vzhľadom na vek žiakov a úroveň ich vedomostí, znalostí a zručností.

            U žiakov druhého stupňa, u ktorých nie je možné z dôvodov hodných zreteľa dištančné vzdelávanie, musí riaditeľ školy povoliť prezenčné vzdelávanie za rovnakých podmienok ako u žiakov prvého stupňa. Pod dôvodom hodným zreteľa sa rozumejú všetky prípady, kedy žiak nie je schopný či už vzhľadom na sociálne prostredie, technické možnosti, zdravotné znevýhodnenie a pod. vzdelávať sa doma.

            Ak na realizáciu prezenčného vzdelávania škola nemá dostatočné personálne kapacity, je možné využiť náhradné personálne zabezpečenie a prijať zamestnanca na dohodou o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti. Finančné zdroje na takéhoto zamestnanca môžu byť poskytnuté Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR prostredníctvom tzv. dohodovacieho konania.

             

            Ak napriek tomu priestorové a personálne možnosti školy nedovoľujú prezenčný spôsob výučby týmto spôsobom všetkým dotknutým žiakom druhého stupňa, škola zabezpečí striedanie učebných skupín v rámci dní v týždni tak, aby každá skupina mala prezenčnú výučbu minimálne raz týždenne v rozsahu 3 hodiny. Tento spôsob výučby týmto žiakom môže riaditeľ povoliť za rovnakých podmienok aj v prípade, že všetci žiaci školy (aj prvý aj druhý stupeň) sú vzdelávaní dištančnou formou.

             

            Pre školu bude nevyhnutné zmeniť organizáciu vyučovania (úprava rozvrhu, úprava vnútorného časového členenia vyučovacieho dňa) a brať do úvahy fakt, že časť žiakov sa vzdelávania v základnej škole nezúčastní. Z tohto dôvodu základné školy majú možnosť autonómne koncipovať štruktúru vyučovacieho dňa a takisto majú možnosť autonómne upraviť obsah a formu vzdelávania.

            Odporúčame, aby pre žiakov, ktorí sa nezúčastňujú vyučovacieho procesu, škola zabezpečila vzdelávanie tak, ako je to pri ich neprítomnosti v štandardnom režime napr. pri chorobe, resp. podľa svojich možností.

             

            Spracoval: PaedDr. Harsányi

        • Riaditeľské voľno v triede 6. B
          • Riaditeľské voľno v triede 6. B

          • Vážení rodičia, vzhľadom na situáciu a podozrenia na ochorenie žiakov vírusom COVID 19, udeľujem riaditeľské voľno v triede 6.B základnej školy na 1.10 a 2.10 2020. Nástup po preverení podozrení ktoré vykoná RÚVZ Trnava bude najskôr 5.10.2020. O ďalšom postupe budeme priebežne informovať. Ďakujem za pochopenie. Harsányi  

        • Rodičovský príspevok
          • Rodičovský príspevok

          • RR, tá terajšia, sa dohodla, že rodičovské príspevky na šk. rok 2020/2021 sa vyberať nebudú. Akcia pre deti plánovaná v 11/2020 sa konať nebude. V prípade konania akcií, na ktoré RZ štandardne prispieva (súťaže, pytagoriády, lyžiarsky kurz,...), ich RZ podporí.  

        • Asistentka v škôlke
          • Asistentka v škôlke

          • Základná škola s materskou školou Trakovice prijme učiteľku do materskej školy na pozíciu asistentka. Kvalifikačné predpoklady: minimálne úplné stredné odborné vzdelanie pre predprimárne vzdelávanie. Žiadosť o prijatie do zamestnania a štruktúrovaný životopis zašlite prostredníctvom elektronickej pošty na adresu: mstrakovice362@gmail.com

            Viac informácií na tel. čísle: 033/74 34 240

          • Vyčistenie záhona zarasteného burinou

          • Do galérie Vyčistenie záhona zarasteného burinou boli pridané fotografie.

            Deti z 1.A sa usilovne pustili do práce na vyčistení záhona zarasteného burinou /priestoru pri chodníku, ktorý bol zarastený burinou/ a vysadili tam kvetinky. Sľúbenú odmenu prijali a v budúcnosti sa budú starať o záhon a priebežne polievať kvety, aby z nich mali všetci radosť.

          • Corona

          • Do galérie Corona boli pridané fotografie.

            Prežívanie pandémie korona vírusu na našej škole: takto dodržiavame hygienické opatrenia v ŠKD.

          • Nové ihrisko pri škole

          • Pri škole pribudli nové preliezky a chodník. Ďakujeme Rade rodičov, pánovi starostovi, pánovi Forgáčovi a vôbec všetkým, ktorí pomohli k tomuto k darčeku pre deti na MDD.

        • Velký olympijský kvíz
          • Velký olympijský kvíz

          • Počas karantény sa konalo 4. kolo súťaže Veľký olympijský kvíz. Zapojili sa do neho cez internet aj viacerí žiaci našej školy. Medzi vyžrebovanými výhercami bola aj naša žiačka Alžbeta Sobotová. Gratulujeme!